Het geheugen is een van de belangrijkste factoren bij het leren en vasthouden van nieuwe informatie. Of je nu een student bent, een professional of gewoon iemand die scherp wil blijven, er zijn verschillende manieren om je geheugen en retentievermogen te verbeteren. In dit artikel vind je 10 tips om je geheugen te verbeteren. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!
Tip 1: Slaap voldoende
Voldoende slaap is essentieel voor de gezondheid van het geheugen. Dit is proces waarbij nieuwe informatie in de hersenen wordt opgeslagen. Slaapgebrek verstoort dit proces, waardoor het moeilijker is om wat je geleerd hebt te herinneren. Streef naar minstens 7-8 uur slaap per nacht. Dit zorgt er voor dat je hersenen informatie beter vasthouden en dat je geheugen met sprongen vooruit gaat.
Tip 2: Beweeg regelmatig
Regelmatige lichaamsbeweging helpt het geheugen en de cognitieve functie te verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten en de groei van nieuwe hersencellen te stimuleren. Bewegen blijkt ook leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang en het risico op dementie te verminderen. Streef naar minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging . Doe dit een paar keer per week om je hersenen gezond te houden.
Tip 3: Beoefen mindfulness
Het beoefenen van mindfulness is goed voor het geheugen omdat het stress en angst te vermindert. Die belemmeren het onthouden van informatie vaak behoorlijk. Mindfulness houdt in dat je aandacht schenkt aan het huidige moment en je gedachten en gevoelens opmerkt zonder oordeel. Het regelmatig beoefenen van mindfulness is goed voor het geheugen en de cognitieve functies.
Tip 4: Gebruik geheugensteuntjes
Ezelsbruggetjes zijn geheugensteuntjes waardoor je informatie onthoudt. Hoe? door het te associëren met iets anders. eheugensteuntjes zijn acroniemen, rijmpjes en visuele afbeeldingen. Ezelsbruggetjes kunnen mensen helpen informatie gemakkelijker op te roepen en het geheugen beter vast te houden.
Tip 5: Herhaal informatie zoveel mogelijk
Het herhalen van informatie versterkt de neurale paden in de hersenen die betrokken zijn bij het vasthouden en verbetert het geheugen. Door informatie te herhalen stuur je signalen naar je hersenen dat de informatie de moeite waard is om te onthouden. Informatie hardop herhalen, opschrijven of flashcards maken kan het makkelijker maken om het te onthouden.
Tip 6: Test jezelf regelmatig
Jezelf testen op de informatie die je hebt geleerd versterkt de neurale paden die er bij betrokken zijn. Door te testen haal je informatie op uit je langetermijngeheugen. Dit versterkt jouw geheugen. Zo kun je in de toekomst bepaalde informatie gemakkelijker kan oproepen. Je kunt jezelf testen door oefentoetsen te maken, flashcards te maken, of gewoon proberen informatie uit je geheugen op te roepen….
Tip 7: Wees gefocust
Je aandacht richten op de informatie die je probeert te leren kan je hersenen helpen om informatie beter vast te houden en het geheugen beter te bewaren. Wordt afgeleid of multitaskt, zullen je hersenen het moeilijker hebben om nieuwe informatie vast te houden en later te onthouden. Om je geheugen te verbeteren, minimaliseer je afleidingen en richt je je aandacht op de informatie die je probeert te leren.
Tip 8: Wees georganiseerd
Georganiseerd zijn maakt het gemakkelijker om de informatie die je leert bij te houden en verbetert de retentie. Als je georganiseerd bent, vind je de informatie die je nodig hebt snel en gemakkelijk vinden, waardoor je geheugen wordt versterkt en je het in de toekomst gemakkelijker kunt oproepen. Je kunt georganiseerd blijven door een notitiesysteem te maken, een notitieboekje te gebruiken om opdrachten en deadlines bij te houden, en je studieruimte netjes en vrij van afleiding te houden.
Tip 9: Gebruik gespatieerde herhalingen
Het is een geheugentechniek waarbij je informatie na verloop van tijd opnieuw bekijkt. Deze techniek is gebaseerd op het idee dat onze hersenen informatie beter onthouden als die in de loop van de tijd herhaaldelijk wordt herzien. Bij herhalingen wordt de informatie die je probeert te onthouden met regelmatige tussenpozen herzien, zoals dagelijks, om de paar dagen of eens per week, afhankelijk van hoe lang je het probeert te onthouden.
Tip 10: Schakel meerdere zintuigen in
Het inschakelen van meerdere zintuigen zorgt voor meer neurale verbindingen in de hersenen, waardoor het geheugen beter kan worden vastgehouden. Door meerdere zintuigen in te schakelen, zoals zicht, gehoor en tast, creëer je meerdere manieren om informatie in de hersenen op te slaan, waardoor het later gemakkelijker terug te roepen is. Lees bijvoorbeed hardop een tekst voor, schrijf informatie op of proberen een visuele voorstelling te maken van de informatie die je probeert te leren.