Energie, we kunnen er vandaag de dag absoluut niet meer zonder. In een gemiddeld Nederlands huishouden wordt dan ook behoorlijk wat energie verbruikt. Zo worden er tal van elektrische apparaten gebruikt. Daarnaast neem jij geregeld een warme douche, wat natuurlijk ook energie kost. En dan hebben we het nog niet eens over de centrale verwarming gehad, die met name ’s winters veel energie verbruikt. Schrik jij ook telkens weer van de energierekening? Dan wordt het de hoogste tijd om in actie te komen. Probleem is alleen dat veel mensen geen idee hebben hoe zij dit het beste kunnen doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij geven jou in de onderstaande tekst namelijk een aantal tips om te besparen op je energieverbruik!
1. Zet de verwarming een graadje lager
In de wintermaanden heb jij de verwarming in jouw woning ongetwijfeld op een hoge temperatuur staan. Hierdoor wordt het binnen immers lekker warm. Het is echter niet nodig om het ontzettend warm te maken. Hierdoor verbruik je namelijk alleen nog maar meer energie. Wanneer jij energie wilt besparen, raden wij je aan de verwarming wat terug te draaien. Trek zelf warme kleding aan en je bespaart al snel energie. Heb jij radiatoren in ruimtes waar je niet of nauwelijks bent? Draai deze dan ook vooral dicht in de wintermaanden. Het is immers zonde van de energie om ruimtes te verwarmen waar niet of nauwelijks geleefd wordt.
2. Vergelijk aanbieders met elkaar
Menig Nederlander kijkt niet naar de prijzen van energie bij de verschillende leveranciers. Vaak zitten mensen jarenlang bij dezelfde aanbieder zonder ook maar over te stappen. Wist jij echter dat het bijzonder lucratief kan zijn om te switchen van leverancier? De prijzen verschillen vandaag de dag namelijk behoorlijk van elkaar. Ga er dus ook niet klakkeloos vanuit dat jij momenteel bij de goedkoopste leverancier zit. De kans is namelijk groot dat dit niet het geval is. Wij adviseren jou daarom om jaarlijks een vergelijking te maken. Je zult zien dat je op deze manier toch al snel minder betaalt voor energie. En hierdoor bespaar jij automatisch ook op jouw energiekosten.
Lees ook: aandachtspunten bij energie vergelijken
3. Let op je verbruik
Zoals al aangegeven in de intro verbruikt de gemiddelde Nederlander behoorlijk wat energie. We kennen natuurlijk altijd baas boven baas. Zo staan sommige mensen dagelijks een half uur onder de douche. Hiermee gaat veel energie verloren, zeker wanneer jij constant warm doucht. Wanneer jij wilt besparen, raden wij je dan ook aan eerst je eigen verbruik eens onder de loep te nemen. Verkort jouw douchebeurt bijvoorbeeld eens met tien of twintig minuten. Jij denkt mogelijk dat dit niet veel effect heeft, maar dit is wel degelijk het geval. Probeer ook het stroomverbruik zoveel mogelijk te beperken. Apparaten die stand-by staan, verbruiken namelijk ook gewoon stroom. Trek de stekker van zo’n apparaat er dan ook uit indien deze niet gebruikt wordt. Ook hierdoor bespaar jij vrij eenvoudig op jouw energieverbruik.
4. Investeer in isolatie van jouw woning
Woon jij in een behoorlijk oude woning? Dan is het maar de vraag in hoeverre jouw huis geïsoleerd is. Waarschijnlijk slecht, want bij de meeste oude huizen laat de isolatie te wensen over. Je kunt er in dat geval voor kiezen om isolatie aan te brengen. Dit is niet goedkoop, maar op de lange termijn bespaar jij er behoorlijk door op jouw energiekosten. Wij raden je in ieder geval aan het dak van je woning te isoleren. Warmte stijgt immers altijd op, waardoor er betrekkelijk veel verloren gaat. Wil je nog een stap verder gaan? Breng dan ook isolatie aan in jouw spouwmuur. Hier moet je vaak wel een gespecialiseerd bedrijf voor inhuren. Tot slot kun je ook jouw vloer nog isoleren. Dit doe je door de onderkant van de vloer in de kruipruimte van isolatie te voorzien. Door isolatie blijft de warmte langer binnen, waardoor er minder gestookt hoeft te worden.
5. Wek zelf duurzame energie op
De beste manier om op jouw energieverbruik te besparen is door duurzame energie op te wekken. En hoe kun je dit beter doen dan met behulp van zonnepanelen. Wil jij zonnepanelen op het dak van jouw woning. Dan schrik je mogelijk van de prijs. Dat is logisch, want de panelen zijn niet bepaald goedkoop in de aanschaf. Laat je echter niet teveel leiden door de prijs. Waarom niet? Omdat jij zonnepanelen op de lange termijn namelijk weer terugverdient. Wanneer jij zelf duurzame energie opwekt, hoef je namelijk niet langer geld te betalen aan energieleveranciers. Je wekt immers zelf de stroom op en hoeft niet of nauwelijks nog stroom af te nemen. Hierdoor bespaar je dus automatisch op jouw energierekening. De zonnepanelen verdien je dus altijd weer terug. Je kunt er daarnaast ook nog voor kiezen om een warmtepomp of zonneboiler te plaatsen.