Wat is een ETF?

Misschien heb je wel eens van de term Exchange Traded Funds (ETF) gehoord. Dit beleggingsproduct wordt steeds populairder. Maar wat is het precies en wat kun je ermee? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Wat is een ETF?

Een ETF is een financieel product dat twee of meer verschillende aandelen combineert tot één belegging. Dit vormt meteen een verklaring voor de naam. Het is echter geen gemeenschappelijk beleggingsfonds. In een ETF worden alle aandelen tegen elkaar verhandeld en wordt de waarde van elk aandeel om de paar seconden bijgewerkt. Als gevolg hiervan veranderen de aandelenprijzen ook naarmate de tijd verandert. Daardoor kan een aandeel met een waarde van 20 euro bijvoorbeeld sterk schommelen in vergelijking met een ander aandeel. Het is dan ook belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je een aandeel koopt, of je nu kiest voor ETF of niet.

Wat zijn de verschillen tussen een ETF en een beleggingsfonds?

Een ETF is vergelijkbaar met een beleggingsfonds, maar toch anders door deze kenmerken:
Handelsvolume: Een van de andere grote verschillen tussen een ETF en een beleggingsfonds is het handelsvolume. Een beleggingsfonds kan meerdere transacties per handelsdag verwerken, terwijl ETF’s slechts een enkele transactie binnen de handelsdag kunnen verwerken. Dit kenmerk geeft ETF’s een algemeen voordeel.

Praktijkvoorbeeld

Laten we even in de praktijk kijken om het bovenstaande verschil beter te begrijpen. Tijdens de handel op de New York Stock Exchange vorige week bedroeg het volume ongeveer 24 miljard dollar. Dit is veel hoger dan het volume van de gemiddelde week voor een beleggingsfonds.

  • Commissie: Een Een beleggingsfonds rekent gemiddeld veel grotere commissies per transactie dan een ETF. De commissies die ETF-aanbieders in rekening brengen kunnen variëren van 2 tot 25 procent, wat de kosten voor beleggers sterk verhoogt.
  • Meerdere aandelen: Met een ETF kun je meerdere aandelen in één mandje kopen. Zo is het mogelijk om een aandeel te kopen dat goed loopt en deze binnen enkele dagen weer verkopen, na een mooie koersstijging.
  • Hefboomwerking: Hoewel ETF’s veel gemakkelijker en goedkoper op te zetten zijn dan beleggingsfondsen, hebben ETF’s de neiging hogere kosten per transactie te vragen. Er moeten dus meerdere handelsorders per handelsdag worden geplaatst. Een belegger die bijvoorbeeld 100 aandelen van een bedrijf wil kopen, kan een conventionele kooptransactie op 50 euro plaatsen en 50 aandelen (het nettoverschil van 5 euro) later verkopen zonder de transactie onmiddellijk te moeten sluiten. Ook kan hij of zij voortdurend een stop-loss order plaatsen telkens wanneer de prijs naar beneden drijft.

Waar moet je op letten bij beleggen?

Institutionele beleggers hebben meer koopkracht en lagere commissies dan beschikbaar zijn voor kleinere beleggers en kunnen onmiddellijk profiteren van grote prijsacties. Voor de kleinere belegger is dit lastiger. Zodoende is het belangrijk om een specifiek aandeel eerst goed te onderzoeken en e bedenken of het de moeite waard is om te kopen. Daarnaast raden we aan om te diversifiëren. Zet niet alles in op één aandeel, maar verdeel jouw investering. De keuze voor ETF, wat steeds meer beleggers doen, is in dat opzicht zeker niet verkeerd. We wensen jou veel succes met je beleggingsavontuur!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here