Waarom heeft het zin een lening over te sluiten?

lening oversluiten

Zoals jij ongetwijfeld weet, moet je rente betalen over een lening die jij afsluit. Deze rente wordt vaak vastgesteld bij het afsluiten van de lening. Dit wil echter niet zeggen dat de rente ook gedurende de hele looptijd van jouw lening hetzelfde blijft. Een aantal factoren kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de rente stijgt. In dat geval kost het geld lenen jou dus meer dan waar je vooraf rekening mee had gehouden. Zit jij niet op deze extra kosten te wachten? Dan kun jij jouw lening oversluiten. Veel mensen hebben hier echter geen weet van, laat staan dat zij weten hoe het werkt. Toch kan het wel degelijk voordelen hebben. Om jou te overtuigen, vertellen we jou hier waarom het zin heeft een lening over te sluiten.

Het kan financieel voordelig zijn

Een lening oversluiten is in veel gevallen rendabel, bijvoorbeeld wanneer de rente over jouw lening ineens stijgt. Toch is het niet altijd in jouw voordeel om een lening over te sluiten. In het geval van een persoonlijke lening kan het bijvoorbeeld zijn dat jij een boete moet betalen. Waarom? Omdat je bij het afsluiten een afspraak hebt gemaakt met de kredietverstrekker. Indien er inderdaad een boete betaald dient te worden, is het niet altijd voordelig om jouw lening over te sluiten. Ben jij benieuwd of er een boeteclausule geldt aangaande jouw overeenkomst? Kijk dan de overeenkomst die jij met de kredietverstrekker hebt eens na. Indien jij een boete moet betalen, dient dit in de voorwaarden te staan. Moet jij inderdaad een boete betalen? Dan wil dit niet zeggen dat oversluiten überhaupt geen zin heeft. Is de rente bij een andere kredietverstrekker veel lager en bespaar jij meer dan de boete bij jouw huidige verstrekker? Dan is het oversluiten van jouw lening dus wel voordelig.

Maak één grote lening van meerdere kleintjes

Sommige mensen hebben meerdere kleine leningen afgesloten bij één kredietverstrekker. Geldt dit ook voor jou? Dan betaal je vaak een hoge rente over deze leningen. Althans, in vergelijking met de rente over een grote lening. De rente over grotere leningen ligt verhoudingsgewijs namelijk aanzienlijk lager. Indien jij meerdere kleine leningen hebt, kan oversluiten dus zeker interessant zijn. Kies er dan voor om bij een andere kredietverstrekker één grote lening af te sluiten. Jij bespaart in dat geval namelijk aanzienlijk op de rentekosten. De kans is aanwezig dat jij een boete moet betalen. Maak hier niet een al te groot probleem van. Door de besparing op de rente kan dit er waarschijnlijk gemakkelijk uit. Kijk wel altijd eerst even of dit inderdaad ook het geval is alvorens jij de lening oversluit.

Verkort de looptijd

Heb jij momenteel een lening met een lange looptijd bij een kredietverstrekker? Dan kan oversluiten ook zeker interessant zijn. Waarschijnlijk heb jij destijds een lening met lange looptijd afgesloten om de kosten te drukken. Op zich logisch, maar je betaalt wel een aanzienlijk bedrag aan rente. Bij een lening met korte looptijd is dit flink minder. Hoe dit komt? Simpel, want je lost sneller af. Het bedrag dat jij verschuldigd bent slinkt dus snel, waardoor er een kleiner bedrag overblijft waarover jij rente moet betalen. Je kunt jouw lening dus ook oversluiten om de looptijd ervan te verkorten. Heb je het momenteel niet al te breed? Vraag jezelf dan goed af of dit een verstandige keuze is. Je dient maandelijks namelijk meer af te lossen en niet iedereen kan zich dat veroorloven.

Lees ook: waar moet je op letten bij het lenen van geld?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here