Waar moet je op letten bij geld lenen?

lening huis

Voor de aankoop van bepaalde dingen moet je flink wat geld neertellen. Denk bijvoorbeeld eens aan de verbouwing van een huis of de aanschaf van een bedrijfspand, boot of auto. Mensen met voldoende financiële middelen hebben hier geen moeite mee. Toch heeft een groot deel van de Nederlanders niet voldoende geld in kas om dit uit eigen zak te betalen. Dit betekent gelukkig niet dat jij dergelijke dingen helemaal niet kunt realiseren. Met behulp van een lening is het toch mogelijk om een dure aankoop te doen wanneer je niet over het geld beschikt. Tegenwoordig kun je een lening bij allerlei verschillende partijen afsluiten. Het is belangrijk om hier de nodige tijd aan te besteden. Waarom? Omdat iedere aanbieder andere voorwaarden stelt aan een lening. Wil jij een lening afsluiten? Lees dan vooral verder! Wij vertellen je hier namelijk waar jij op moet letten bij geld lenen.

Het bedrag dat jij maandelijks moet aflossen

Zoals jij ongetwijfeld weet, moet jij het geld dat je leent terugbetalen aan de geldverstrekker. Dit gebeurt doorgaans middels een maandelijkse betaling. Vaak gaat het om een vooraf vastgesteld bedrag. Sluit de lening nooit klakkeloos af, maar kijk eerst naar het bedrag dat de geldverstrekker maandelijks van jou verlangt. Kun jij het bedrag maandelijks missen? Dan kun je de lening zonder problemen afsluiten. Kijk echter niet alleen naar de korte termijn, maar ook naar de lange. Indien jij straks zonder werk komt te zitten of je wordt ziek, wordt het misschien een stuk lastiger om aan de verplichting te voldoen. Neem dus ook de risico’s van het afsluiten van zo’n lening mee in je besluit.

Hoe zit het met de rente?

Iedere geldverstrekker vraagt een tegenprestatie voor het beschikbaar stellen van geld. En nee, we doelen dan niet op het maandelijkse bedrag dat jij dient te betalen. Jij betaalt namelijk altijd rente over de lening die jij afsluit. Dankzij deze rente verdient de geldverstrekker aan het beschikbaar stellen van financiële middelen. Jij betaalt namelijk meer geld terug dan je geleend hebt. Afhankelijk van het soort lening dat jij aangaat, krijg je te maken met een vaste of variabele rente. Sluit een lening nooit af zonder naar de rente te kijken. Iedere geldverstrekker hanteert namelijk een andere rente. Uiteraard wil jij een zo laag mogelijk rente over jouw lening. Daarom doe je er goed aan verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken.

Voor wanneer moet jij jouw lening aflossen?

Een lening hoef jij doorgaans niet binnen een paar jaar terug te betalen. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag kun jij hier natuurlijk wel voor kiezen. Doorgaans heeft een lening een betrekkelijk lange looptijd. Hierdoor is het voor de meeste mensen niet lastig om de lening op tijd af te betalen. Ook hier geldt weer dat iedere geldverstrekker een andere looptijd hanteert. Als tip willen wij je ook nog meegeven niet alleen naar de looptijd te kijken. De meeste geldverstrekkers hanteren namelijk ook een leeftijd voor wanneer jij de lening afgelost moet hebben. Vaak wordt een leeftijd tussen de 65 en 75 jaar genomen. Wil jij op oudere leeftijd nog een lening afsluiten? Kijk dan wel of het financieel gezien nog haalbaar is om dit terug te betalen voor jij deze leeftijd bereikt. Niet? Begin er dan niet meer aan, maar probeer eventueel op een andere manier aan geld te komen.

De reputatie van de geldverstrekker

We haalden hierboven al aan dat er tegenwoordig talloze instanties zijn waar jij een lening af kunt sluiten. Zo hoef je al lang niet meer naar de bank voor een lening. Jij kunt vandaag de dag ook een lening afsluiten via het internet. Dit scheelt aanzienlijk in tijd. Weet echter dat niet alle partijen even betrouwbaar zijn. Sluit daarom nooit een lening af bij de eerste de beste geldschieter die jij tegenkomt op het internet. Heb jij een geldverstrekker gevonden die jou wel aanstaat? Kijk dan eerst naar de reputatie van deze partij. Op het internet kun je ongetwijfeld het nodige vinden over deze geldverstrekker. Lees je louter negatieve berichten? Dan raden wij je niet aan om hier een lening af te sluiten. Zijn de berichten overwegend positief? Dan kun jij hier ongetwijfeld zonder narigheid een lening afsluiten. Daarnaast is het belangrijk dat jij er zelf een goed gevoel bij hebt. Is dit niet het geval? Ga dan gewoon op zoek naar een andere geldverstrekker om een lening af te sluiten. Echt lastig zal dat niet worden, want er zijn er vandaag de dag immers genoeg!

Lees ook: heeft het oversluiten van een lening nut?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here