Besparen op je autoverzekering? Zo doe je dat!

autoverzekering

Sta jij op het punt jouw eerste auto aan te schaffen? Dan is dit een behoorlijk investering. Althans, dat is meestal het geval. Kijk echter niet alleen naar de aanschafwaarde van het voertuig. Indien jij een auto koopt, krijg je ook te maken met maandelijkse kosten. Zo moet jij als autobezitter wegenbelasting afdragen. Daarnaast moet iedere Nederlander met een auto verplicht een autoverzekering afsluiten. Op de belasting kun jij niet besparen, want dit is per type auto een vastgesteld bedrag. Dit geldt echter niet voor jouw autoverzekering. Benieuwd hoe jij kunt besparen op deze verzekeringen? Wij vertellen het jou in onderstaande tekst!

Kies alleen voor WA-verzekering

We gaven hierboven al aan dat een autoverzekering verplicht is in Nederland. Belangrijk om te weten is dat er binnen deze verzekering verschillende gradaties zijn. De goedkoopste is de WA-verzekering. Heb jij zo’n verzekering en beschadig jij het voertuig van een andere weggebruiker? Dan wordt de door jou veroorzaakte schade vergoed. Let wel: het gaat hier alleen om de schade aan het voertuig van de andere persoon. Jij moet dus zelf opdraaien voor de kosten die het repareren van jouw auto met zich meebrengt. Rijd jij niet veel schade? Dan is dit een prima optie. Je bespaart dan namelijk aanzienlijk op de premie. Een WA-verzekering is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een WA-plus verzekering of een allriskverzekering.

Vergelijk verzekeraars met elkaar

Net als een zorgverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun jij een autoverzekering ook bij verschillende partijen afsluiten. De meeste mensen sluiten zo’n verzekering af bij de eerste de beste aanbieder. Waarom? Omdat zij gewoonweg niet de tijd willen nemen om aanbieders met elkaar te vergelijken. Toch is vergelijken de beste manier om geld te besparen op jouw autoverzekering. Het maken van zo’n vergelijking kost tegenwoordig nog maar weinig tijd. Er zijn namelijk verschillende sites waar jij binnen een paar tellen een groot aantal autoverzekeringen kunt vergelijken. Je krijgt een overzicht te zien met de verschillende verzekeraars en ziet direct wat jij maandelijks aan premie kwijt bent. Zodoende weet je direct waar jij de goedkoopste autoverzekering af kunt sluiten.

Kijk niet alleen naar de prijs!

Een lage premie is fijn. Wij willen je echter nog wel meegeven vooral niet alleen op de premie te letten. De ervaring leert echter dat veel mensen dit wel doen. Bij een lage premie is het maar de vraag in hoeverre schade gedekt wordt. Kijk daarom vooral ook naar de dekking van een autoverzekering. Soms is het beter om niet voor de goedkoopste autoverzekering te kiezen. De dekking is hier vaak lang niet zo hoog als bij een wat duurdere verzekering. Jij bespaart weliswaar op de premie, maar moet zelf meer betalen wanneer je schade rijdt. Vergelijk aanbieders van een autoverzekering dus niet alleen op de prijs, maar kijk vooral ook naar de dekking.

Verhoog je eigen risico

Heb jij een WA-plus of allriskverzekering? Dan dien je doorgaans een bepaald bedrag aan eigen risico te betalen. Indien jij schade rijdt met jouw auto, moet jij jouw eigen risico eerst zelf betalen. Bij de meeste autoverzekeringen kun jij de hoogte van jouw eigen risico zelf bepalen. Er geldt vaak een minimum en een maximum. Bij een minimaal eigen risico draai jij bij schade vaak op voor slechts een beperkt deel van de kosten. De maandelijkse premie ligt vaak wel stukken hoger bij een minimaal eigen risico. Wil jij minder premie betalen? Dan kun je ervoor kiezen jouw eigen risico te verhogen. Zeker wanneer jij niet vaak schade rijdt, is dit het overwegen waard. De premie daalt namelijk naarmate jij jouw eigen risico hoger instelt. Besef wel dat jij bij schade zelf opdraait voor een groot deel van de kosten.

In één keer betalen of per maand?

Sommige verzekeraars bieden mensen de mogelijkheid aan hun autoverzekering in één keer te betalen. Het gaat hierbij dan om het bedrag voor een heel jaar. Waarom jij dit zou doen? Omdat dit je geld kan besparen. Biedt jouw verzekeraar je de mogelijkheid aan om het bedrag in één keer te betalen? Reken dan zelf eens jouw voordeel uit. Vermenigvuldig jouw maandelijkse premie met het aantal maanden (twaalf) en kijk hoeveel je dit scheelt ten opzichte van het direct betalen van jouw autoverzekering. In de meeste gevallen is dit zeker de moeite waard. Nadeel is dat dit alleen kan wanneer jij veel geld op je rekening hebt. En daarnaast moet jij het natuurlijk ook nog willen.

Lees ook: aandachtspunten bij het vergelijken van energie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here