Een aantal jaar geleden was het allemaal nog kommer en kwel op de woningmarkt in Nederland, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Door het hele land schieten huizen uit paddenstoelen uit de grond en bouwbedrijven zitten vaak al voor langere tijd vol. Dit heeft natuurlijk zo zijn weerslag op de prijs van een woning. De huizenprijzen zijn de laatste jaren dan ook flink gestegen. Zoek jij als starter een huis? Dan is dit natuurlijk bijzonder vervelend. De meeste starters zijn namelijk nog niet in staat om een ontzettend hoge hypotheek te krijgen. Dit houdt echter niet in dat jij ook geen koopwoning kunt vinden. Voor jij een woning kunt kopen, moet je natuurlijk eerst een hypotheek afsluiten. Als starter heb je dit nog niet eerder gedaan en dat is natuurlijk spannend. Om jou een handje te helpen geven wij jou hieronder aan waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek als starter!
Wat is er mogelijk?
Een eerste hypotheek afsluiten brengt veel onzekerheden met zich mee. Zo weten starters bijvoorbeeld niet wat zij kunnen verwachten. Dit is natuurlijk ook logisch wanneer jij totaal niet thuis bent in deze wereld. Overweeg jij om binnenkort een hypotheek af te sluiten voor de aankoop van jouw eerste woning? Dan ben je vast en zeker benieuwd welk bedrag jij kunt lenen. Dit verschilt echter per kredietverstrekker. Richt je daarom ook nooit tot één partij wanneer jij als starter een hypotheek af wilt sluiten. Schrijf meerder kredietverstrekkers aan en vraag hen voor een oriënterend gesprek. Jij hoeft alleen jouw gegevens aan te leveren en je hoort vervolgens vrij snel wat er mogelijk is. In de meeste gevallen zit je dan nog nergens aan vast, want zo’n gesprek is doorgaans vrijblijvend. Daarnaast hoef je bij veel hypotheekverstrekkers geen geld te betalen voor zo’n gesprek.
Hoeveel kun jij maandelijks missen?
Het afsluiten van een hypotheek brengt het nodige met zich mee. Eén van deze dingen is dat jij een maandelijks bedrag moet betalen aan de hypotheekverstrekker. Dit bedrag is doorgaans afhankelijk van de hoogte van jouw hypotheek. Hoe hoger je hypotheek, des te meer jij maandelijks af moet dragen. Als starter is het belangrijk dat jij niet een te hoge hypotheek afsluit. Je moet het maandelijkse bedrag namelijk wel zonder problemen op kunnen hoesten. Gelukkig houden de meeste hypotheekverstrekkers hier rekening mee. Er wordt namelijk gekeken naar de hoogte van jouw inkomen. Op basis hiervan wordt de maximale hypotheek vastgesteld. De meeste starters zijn zodoende in staat om het maandelijkse bedrag zonder problemen te betalen.
Kom je in aanmerking voor een starterslening?
Heb jij een bestaande woning op het oog, maar kun je als starter te weinig lenen om dit huis te betalen? Kijk dan eens of jij in aanmerking komt voor een starterslening. Met zo’n lening overbrug jij namelijk het gat tussen de hypotheek die jij kunt krijgen en de vraagprijs voor het huis. Het grootste deel van de gemeentes in ons land biedt inwoners de mogelijkheid om een starterslening aan te vragen. Het grote voordeel van zo’n lening is dat jij de eerste drie jaar niet te maken hebt met maandlasten. Een hypotheekverstrekker kan jou alles vertellen over de starterslening. Ook weet hij of jij in aanmerking komt voor zo’n lening en of het zin heeft in jouw situatie. Met een beetje geluk kun jij als starter toch jouw droomhuis kopen met een starterslening.
Nationale Hypotheekgarantie of niet?
Wil jij als starter een hypotheek afsluiten? Dan kom je mogelijk ook in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze garantie geldt alleen wanneer jij een woning wilt kopen met een waarde van maximaal 245.000 euro. Nu ben jij vast en zeker benieuwd wat dit precies is. Bij de NHG krijg jij korting op de rente. Het voordeel hiervan is dat jij per maand minder kwijt bent. Enige nadeel is dat je bij de NHG wel eenmalig één procent van de hypotheek dient te betalen als provisie. Een probleem is dit overigens niet. Doordat jij een lage rente betaalt, verdien je dit namelijk snel weer terug!