Alles over een doorlopend krediet

doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een specifiek type lening. Het is het soort lening dat uitgaat van een maximale bestedingsruimte. Dit wordt ook wel de kredietlimiet genoemd. Het betekent dat je de mogelijkheid hebt om geld te lenen tot aan de limiet. Wel bepaal je zelf hoeveel je opneemt, je hoeft dus niet maximaal te lenen. De rente betaal je alleen over het gedeelte dat je op dat moment opgenomen hebt. Iedere maand los je af. Wanneer je een aflossing hebt gedaan, heb je dus weer meer ruimte tot je limiet en kan je opnieuw geld opnemen. Dit maakt het makkelijk om er flexibel mee om te gaan wanneer dat nodig is. Een belangrijk kenmerk van het doorlopend krediet is dat er geen vaste looptijd voor bestaat.

Gebruikmaken van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is handig om te hebben wanneer je meer financiële ruimte nodig hebt. Wanneer je gemakkelijk wilt kunnen lenen omdat dit beter past bij het soort leven dat je leidt, dan is dat met dit type lening net wat simpeler te doen. Wel moet je goed om kunnen gaan met de variabele rente. Dat betekent dat de rente tijdens de looptijd kan stijgen of dalen, afhankelijk van de algemene ontwikkeling van de rente in de bankwereld. Je spreekt geen vast percentage af dat voor altijd blijft gelden. Het krediet is vooral goed te gebruiken wanneer je kort achter elkaar grote uitgaven doet. Het is slim om te bekijken of dit type lening het best past en goedkoopst is voor jouw situatie.

De juiste lening vinden voor jouw situatie

Het is wel slim om eerst even op zoek te gaan naar het soort doorlopend krediet dat voor jou het meest aantrekkelijk is. Je doet dit door de opties die de banken bieden naast elkaar te leggen. Online zijn goede tools te vinden die een lening vergelijken makkelijker maken. Het is wel slim om een echte specialist ervoor te kiezen. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar het totale bedrag dat je voor de verschillende uitgaven nodig hebt. Zo kan je zien wie dit jou kan bieden. Daarnaast kijk je natuurlijk naar de rente die gerekend wordt. Je wilt wel zo goedkoop als mogelijk uit zijn. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de rente van het doorlopend krediet minder snel en minder sterk verandert dan andere soorten rentes zoals spaarrente en hypotheekrente.

Aflossen en opheffen

Het voordeel van een doorlopend krediet is dat het aflossen ervan heel geleidelijk kan gaan. Ook dit kan een onderdeel van de vergelijking zijn die je maakt tussen banken. Meestal komt het neer op 1 tot 2 procent van het krediet dat je op dat moment hebt opgenomen. Dit los je maandelijks af. Daarin zit dan ook direct de rente opgenomen. Wanneer je niet opnieuw opneemt, betaal je steeds minder rente en steeds meer aflossing naar mate je verder komt. Uiteindelijk kan je het doorlopend krediet ook opheffen. Dit hoeft echter niet. Het wordt niet automatisch gesloten na de aflossing. Je kunt het dus ook later opnieuw aanspreken wanneer je daar reden toe hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here