Aandachtspunten bij energie vergelijken

energie vergelijken

Iedere woning in ons land is aangesloten op het energienetwerk. Hierdoor kunnen we gebruikmaken van stroom en dat is verrekte makkelijk. Dankzij deze stroom kunnen we namelijk allerlei apparaten gebruiken. De stroom wordt geleverd door een energieleverancier. Zodra jij hier een contract afgesloten hebt, leveren zij stroom af aan jouw huishouden. Heb jij een nieuwe woning gekocht? Dan moet jij een nieuw contract afsluiten bij een energieleverancier. Het kan echter ook zijn dat jij misschien wel wilt overstappen naar een andere aanbieder. In beide gevallen doe jij er goed aan een vergelijking te maken tussen de verschillende partijen. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij zo’n vergelijking? Wij geven je hier een aantal aandachtspunten.

De prijs

Nederlanders staan erom bekend zuinig te zijn op hun geld. Niet gek, want jij hebt hier hard voor gewerkt. Wanneer je ergens op kunt besparen, laat je dit ongetwijfeld niet na. Indien jij op zoek bent naar een energieleverancier kijk je ongetwijfeld ook naar de kosten. Sterker nog, de prijs is voor de meeste mensen doorslaggevend. En bij energie kun jij al snel besparen op de maandelijkse lasten. Dit kan natuurlijk door minder stroom te verbruiken, maar hier doelen wij niet op. We doelen hier namelijk op de kosten per maand. Bij de ene maatschappij vallen jouw maandelijkse lasten bijvoorbeeld aanzienlijk hoger uit dan bij de ander. Niet gek dus dat jij naar de prijs van de verschillende leveranciers gaat kijken. Menig Nederlander kiest voor een contract bij de goedkoopste energieleverancier. Laat jouw keuze echter niet alleen afhangen van de maandelijkse kosten.

Groene of ‘grijze’ stroom?

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het milieu. Ook energieleveranciers worden gedwongen maatregelen te treffen om milieuvervuiling te beperken. De meeste partijen bieden tegenwoordig dan ook groene stroom aan. Deze stroom wordt opgewekt met behulp van zon-, wind- of waterkracht. Voor het opwekken van deze stroom worden bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen gebruikt. De stroom wordt opgewekt met natuurlijke hulpmiddelen, waardoor we spreken van groene stroom. Toch zijn er ook nog genoeg maatschappijen die zogeheten ‘grijze’ stroom aanbieden. Deze stroom wordt bijvoorbeeld opgewekt door verbranding in kolencentrales. Speelt voor jou het milieu een belangrijke rol? Dan raden wij je aan om ook naar het soort stroom te kijken die een maatschappij levert. Bij een maatschappij met groene stroom betaal je vaak wat meer, maar je draagt wel jouw steentje bij aan het milieu. Meldt een leverancier groene stroom te leveren? Ga hier dan niet klakkeloos vanuit. Er zijn namelijk ook leveranciers die de boel bedonderen. Zoek dus eerst uit of het ook daadwerkelijk om groene stroom gaat.

De beste manier om energiemaatschappijen te vergelijken

Ondanks dat vergelijken zin heeft, doet lang niet iedereen dit. De meeste mensen zitten bijvoorbeeld al jarenlang bij dezelfde energieleverancier. Indien het jou goed bevalt, heb je vast niet de behoefte om over te stappen. Toch kun je hierdoor flink besparen. Probleem is alleen dat jij tijd vrij moet maken om aanbieders met elkaar te vergelijken. En de kans is groot dat jij hier helemaal niet op zit te wachten. Wat veel mensen echter niet weten is dat het helemaal niet veel tijd (meer) kost om leveranciers met elkaar te vergelijken. Vroeger moest jij inderdaad nog de sites van verschillende leveranciers bezoeken om een vergelijking te maken. Dat is tegenwoordig echter al niet meer het geval. Jij kunt namelijk gebruikmaken van handige vergelijkingssites. Deze sites maken binnen een paar tellen een vergelijking voor jou. Je ziet bovendien in één oogopslag wat de beste energieleverancier voor jou is. Energie vergelijken is dus een stuk makkelijker geworden. En daarnaast is het ook zeker de moeite waard om dit jaarlijks te doen.

Lees ook: zo kun je besparen op je autoverzekering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here