De auto verzekeren is geen moeilijke klus, maar als je erin duikt kom je er al snel achter dat er enorm veel verzekeraars zijn die jou en je auto wel willen verzekeren. Welke kies je?
Rijd jij dagelijks met de auto naar het werk of gebruik je deze alleen in je vrije tijd? Ga je met de auto op vakantie, rijd je veelal alleen of juist met het hele gezin? Allemaal zaken die belangrijk zijn voor het afsluiten van een passende autoverzekering.
Autorijden betekent voor veel mensen een flinke portie vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Daarentegen: autorijden kost je ook geld. Hoe vaak je van de auto gebruik maakt en dus moet tanken, is variabel. Daarentegen is er een aantal kosten die iedere maand terugkomt zoals de kosten voor de verzekering van je auto. Juist daarom is het goed om te allen tijde voor de juiste verzekering te kiezen.
Het afsluiten van je autoverzekering is een fluitje van een cent. Toch loont het zich om niet over één nacht ijs te gaan. Het is belangrijk om die verzekering te kiezen die het beste bij jouw situatie past. Rijd je bijvoorbeeld altijd alleen of met medepassagiers? Gaat het om woon-werk verkeer of rijd je veel zakelijk? Hoelang heb je je rijbewijs al en hoelang rijd je schadevrij? Dit alles speelt mee in de keuze voor een autoverzekering en ook de prijs ervan.
3 tips die je op weg helpen bij de juiste keuze voor een goede autoverzekering
Vergelijk verzekeraars met elkaar
Een bepaalde autoverzekering vergelijken met een andere autoverzekering is belangrijk om goed te weten waar je voor kiest. Behalve de kosten gaat het natuurlijk ook om de polisvoorwaarden en de criteria waar je aan moet voldoen. Kortom; wat krijg ik voor mijn geld mocht ik schade rijden?
Welke dekking wens je?
Er is altijd een basisdekking, de WA-verzekering. Deze kun je uitbreiden met beperkt of volledig casco/allrisk. In alle gevallen gaat het om schade die jij toebrengt of die aan jou wordt toegebracht. Denk aan aanrijdingen, maar ook aan brandschade, stormschade, kapotte ruiten, vandalisme, slippartijen. Al deze aspecten kunnen per verzekeraar verschillen.
Wens je nog een aanvullende verzekering?
In dit geval moet je denken aan bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering voor automobilisten waarbij je als gevolg van een ongeval met de auto te maken kan krijgen met juridische onenigheid. Je kunt hier te allen tijde juridische hulp bij inschakelen.
Een schade-inzittende verzekering biedt financiële vergoedingen voor als jij schuldig bent aan een ongeval of als het niet duidelijk is wie de schuldige is en de inzittende heeft schade. Dat kan flink oplopen als iemand echt letselschade oploopt.
Een ongevallen-inzittende verzekering biedt eveneens deze financiële hulp, veelal als aanvulling op de uitkering via de WA-verzekering, ongeacht wie er schuldig is.
Verzeker je goed en riskeer geen boete
Laat het verzekeren van de auto overigens niet op z’n beloop. Zodra het kenteken op jouw naam staat ben je verplicht de auto te verzekeren, in ieder geval heb je een basisverzekering (WA) af te sluiten. Doe je dat niet dan hangt je een boete van maar liefst zeshonderd euro boven het hoofd.
Auto en eigenaar worden aangemeld bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zij kunnen checken of de auto verzekerd is. Is dat niet het geval dan krijg je 28 dagen na de tenaamstelling een waarschuwingsbrief. Het is belangrijk er dan alsnog gehoor aan tegen om die hoge boete te voorkomen. Is het niet terecht dat je een waarschuwing krijgt dan kun je daar via een artikel 34 verklaring bezwaar tegen maken.