De risico’s van online shoppen op een rijtje

online shoppen

Online shoppen is hot. Waar we vroeger nog naar de winkel moesten om kleding, make-up en elektronica te kopen, kunnen we dit nu allemaal thuis doen. Steeds meer mensen zijn de afgelopen jaren via het internet gaan kopen. Niet gek ook dat het aantal webshops als paddenstoelen uit de grond is geschoten. Hartstikke makkelijk natuurlijk, maar online shoppen brengt ook een aantal risico’s met zich. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de risico’s van online shoppen. Zie jij ook geen beren op de weg? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten hier namelijk een aantal risico’s van online shoppen op een rijtje.

Product raakt zoek

Wanneer jij make-up of kleding online koopt, wordt dit doorgaans aan huis bezorgd. Hiervoor werkt de betreffende webshop samen met een postbedrijf. Dit bedrijf krijgt het product binnen en brengt dit vervolgens naar jou toe. Negen van de tien keer gaat dit goed. Toch kan het net zo zijn dat jouw product zoek raakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Helaas lukt het vaak niet om deze te achterhalen. De meeste webshops lossen het keurig op indien jou dit overkomt. Jij kunt echter net de pech hebben iets bij een webshop gekocht te hebben die dit niet doet. In dat geval heb je pech en kun je fluiten naar het product én jouw geld.

Louche webshops

We kennen vandaag de dag een groot aantal webshops. Een aantal van deze bedrijven is landelijk, of zelfs wereldwijd, een grote speler. Bij dit soort bedrijven kun jij jouw producten zonder problemen online bestellen. Je zult hier namelijk niet of nauwelijks problemen ervaren. Het bedrijf wil zijn reputatie hoog houden en daar is hen veel aan gelegen. Er zijn echter ook een aantal kleine webshops die niets geven om reputatie. Indien jij een bestelling plaatst bij zo’n webshop, is het maar de vraag of jij jouw product krijgt. De kans is groot van niet. De betreffende partij is namelijk alleen maar uit op jouw geld. Je doet er daarom goed aan jouw producten te bestellen bij een webshop met een keurmerk. In dat geval weet je namelijk zeker dat het om een betrouwbare webshop gaat. Jij kunt jouw bestelling hier dus met een gerust hart plaatsen.

Aanmaning op de mat

Bij online shoppen moet jij soms direct afrekenen. Dit geldt echter niet altijd. Er zijn namelijk ook webshops die de mogelijkheid bieden achteraf te betalen. Bevalt het product niet? Dan betaal jij niet, maar stuur je het product terug. Je hoeft hierdoor niet te wachten op jouw geld, want je hebt nog niets betaald. Wil je schoenen of kleding wel houden? Dan kun jij het geld alsnog eenvoudig overmaken. Hier schuilt echter ook een gevaar in. Er zijn namelijk genoeg mensen die vergeten het product te betalen als zij besluiten het te houden. Waarom dit een gevaar is? Omdat je een aanmaning kunt krijgen wanneer jij het geld niet tijdig overmaakt naar het bedrijf. Zodoende wordt het product toch ineens een stuk duurder.

Verzendkosten voor eigen rekening of niet?

Er zijn veel mensen die lukraak producten bestellen op het internet. Vaak doen zij dit bij dezelfde webshop. Indien men boven een bepaald bedrag uitkomt, wordt de bestelling namelijk gratis verzonden. Veel mensen bestellen vaak meerdere maten van hetzelfde kledingstuk, zodat zij zeker weten de juiste maat te hebben. De rest sturen zij gewoon weer terug. Regelmatig wordt gedacht dat retourneren kosteloos is. Bij veel webshops is dit zo, maar dit geldt lang niet voor alle online winkels. En wanneer jij veel kleding terug moet sturen, kunnen de verzendkosten behoorlijk hoog uitvallen. Kijk daarom altijd eerst of retourneren gratis is voor je een bestelling plaatst.

Lees ook: verkoop jouw kinderkleding makkelijk en snel met deze tips!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here