Wat is het verschil tussen eten en drinken van A-merken en het huismerk?

supermarkt

Doe jij geregeld zelf boodschappen? Dan hoeven wij jou niet meer te vertellen dat het aanbod in vrijwel alle supermarkten tegenwoordig enorm is. Je hebt niet alleen keuze uit talloze producten, maar er zijn ook nog eens ontzettend veel merken. In nagenoeg iedere supermarkt worden vandaag de dag A-merken verkocht. Dit zijn bekende merken, zoals Coca-Cola, Lays, Heineken en ga zo maar door. Daarnaast kom jij vast en zeker ook producten van onbekende merken tegen. Dit zijn waarschijnlijk de huismerken. Vind jij het iedere keer ook maar weer lastig om een keuze te maken? Geen paniek, want je bent echt niet de enige. Om jou een handje te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze, lichten wij hieronder de grootste verschillen tussen een A-merk en het huismerk uit.

Verschil 1: de prijs

Het grootste verschil tussen A-merken en huismerken zit hem in de prijs. De kans is groot dat jou dit al lang opgevallen was. Niet? Let er dan maar eens op tijdens de eerstvolgende keer dat jij in de supermarkt bent. Het prijsverschil is in de meeste gevallen zelfs ontzettend groot. Hoe het kan dat je aan nagenoeg hetzelfde product zoveel meer kwijt bent? Omdat je bij A-merken ook betaalt voor het merk zelf. A-merken zitten in het hoogste segment van de markt en zij hebben door de jaren heen een goede naam opgebouwd. Zij kunnen het zich dan ook veroorloven om een aanzienlijke prijs voor het product te vragen. Huismerken hebben geen bekende naam en hechten hier ook geen waarde aan. Bovendien kost het aanzienlijk minder om deze producten te produceren. Hierdoor betaal jij er automatisch minder geld voor.

Verschil 2: de kwaliteit

Zoals we reeds aangaven, hebben A-merken een goede naam opgebouwd. Door de jaren heen is de kwaliteit van de producten alleen maar gestegen. Niet gek dus dat de prijs ook steeds verder omhoog gaat. Veel mensen gaan er daarom klakkeloos vanuit dat A-merken beter zijn dan huismerken. Het verschil is soms inderdaad goed te merken. Toch is de kwaliteit van huismerken de laatste jaren ook aanzienlijk toegenomen. Het verschil met A-merken wordt hierdoor steeds kleiner. Er zijn zelfs huismerken die gelijkwaardig of zelfs beter zijn dan producten van een A-merk. Jij hebt vast weleens een test gezien waarbij mensen geblinddoekt verschillende producten voorgeschoteld krijgen. Dit gebeurt regelmatig met A-merken en huismerken. Zij moeten vervolgens beoordelen welke het beste is. Het komt geregeld voor dat mensen huismerken aanwijzen als de lekkerste. Toch zal dit niet voor iedereen hetzelfde zijn.

Verschil 3: de locatie

Wanneer jij in een supermarkt rondloopt, moet je ook zeker eens op de indeling van de schappen letten. Wat valt je dan op? Juist, dat A-merken doorgaans op ooghoogte staan. Dit zorgt vaak voor herkenning, want mensen kennen het merk bijvoorbeeld uit de reclame. Bovendien ziet de verpakking er vaak goed uit. Hierdoor zijn mensen sneller geneigd om een product van een A-merk in hun winkelwagentje te zetten. De huismerken liggen vaak op de minst zichtbare plekken. Zo komt het geregeld voor dat deze of helemaal onderin of juist helemaal bovenin liggen. Soms moet je zelfs goed zoeken naar een huismerk en dat is bij een A-merk absoluut niet het geval. Het lijkt dus haast wel of de supermarkt jou min of meer probeert A-merken te verkopen. En dat terwijl de marge op huismerken vaak aanzienlijk hoger ligt voor een supermarkt dan de marge op een A-merk.

Lees ook: waarom is water drinken gezond voor je?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here