Wat te doen met jouw huisdier tijdens oud & nieuw?

huisdier oud en nieuw

Oud & nieuw is een feest waar veel mensen naar uitkijken. Het oude jaar wordt feestelijk afgesloten en het nieuwe jaar ingeluid. Dit gaat vaak gepaard met champagne, oliebollen en natuurlijk vuurwerk. De meeste mensen vinden het prachtig om vuurwerk te bekijken en zelf af te steken. Huisdieren zijn er echter een stuk minder gek op. Er zijn zelfs dieren die hartstikke bang zijn voor vuurwerk. Zo kunnen honden bijvoorbeeld ontzettend hard gaan blaffen als gevolg van de knallen. Sommige huisdieren raken volledig in paniek. Heeft jouw huisdier ook een hekel aan vuurwerk? Dan weet je mogelijk niet wat je moet doen. Wij geven jou hier een aantal tips.

Laat jouw huisdier wennen aan vuurwerk

Vuurwerk wordt doorgaans alleen in de nacht van 31 december op 1 januari afgestoken. Veel mensen denken hierdoor dat het lastig is om huisdieren voor te bereiden op vuurwerk. Je kunt het bovendien namelijk maar een paar dagen van tevoren kopen. Toch is het wel degelijk mogelijk om jouw huisdier voor te bereiden op de knallen tijdens de jaarwisseling. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale app met vuurwerkgeluiden gebruiken. Download deze app ruim voor oud & nieuw en neem de tijd om jouw huisdier eraan te laten wennen. Wanneer je er vroeg mee begint, is de kans aanwezig dat jouw huisdier tijdens de jaarwisseling niet meer schrikt van het vuurwerk.

Ga op vuurwerkles

Lukt het niet om jouw huisdier aan het vuurwerkgeluid te laten wennen via een app met vuurwerkgeluiden? Dan betekent dit niet dat jij direct de handdoek in de ring kunt gooien. Er is namelijk nog een laatste strohalm om jouw huisdier te laten wennen aan het vuurwerk. Althans, wanneer je een hond hebt. Er zijn namelijk veel hondenscholen die een speciale vuurwerkles aanbieden. Tijdens zo’n les wordt jouw hond voorbereid op het lawaai dat tijdens de jaarwisseling geproduceerd wordt. Ook hier geldt weer dat je er goed aan doet op tijd met zo’n les te beginnen.

Sluit je woning goed af

Bij sommige huisdieren werkt het om ze voor te bereiden op de knallen tijdens oud & nieuw. Soms lukt het ook gewoon niet. Is dit bij jou ook het geval? Zorg er dan voor dat je op oudejaarsavond de nodige maatregelen treft. Indien jij een kat hebt, is het bijvoorbeeld verstandig om jouw woning goed af te sluiten. Zorg dat ramen en deuren afgesloten zijn, zodat de knallen niet nog harder waarneembaar zijn. Sluit vooral ook het kattenluik af. Zodoende voorkom je dat jouw kat in paniek op de vlucht slaat.

Zorg voor afleiding

Naast het afsluiten van jouw woning op oudejaarsavond doe je er ook goed aan voor afleiding te zorgen. Doe tijdig de gordijnen in huis dicht. Op deze manier ziet jouw huisdier het vuurwerk in ieder geval niet in de lucht uit elkaar spatten. Dit zorgt ervoor dat het dier minder snel overstuur raakt. Daarnaast is het handig om het geluid van buiten te onderdrukken. Dit doe je natuurlijk door ramen en deuren te sluiten, maar dit is vaak niet genoeg. Laat bijvoorbeeld ook de radio of de televisie aan staan. Het is zelfs handig om het apparaat iets harder te zetten dan gebruikelijk. Door dit geluid vallen de knallen van het vuurwerk namelijk minder op bij een huisdier. De kans dat het dier er last van krijgt is zo aanzienlijk kleiner.

Chip of registreer jouw huisdier altijd

We haalden al aan dat een huisdier in paniek kan ontsnappen tijdens oudejaarsavond. Natuurlijk zit jij hier niet op te wachten. Een klein moment van onoplettendheid kan echter al voldoende zijn voor een hond of kat om te vluchten. Door het vuurwerk is de kans niet groot dat jij het dier snel terugvindt. Om te voorkomen dat het dier helemaal nooit meer terechtkomt, doe je er goed aan jouw huisdier te registreren of chippen. Indien het dier gevonden wordt, kan er snel gekeken worden wie de eigenaar is. Hierdoor is jouw hond of kat vast en zeker weer snel bij jou terug.

Lees ook: een hond in huis nemen? Dit komt erbij kijken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here