Waarom hebben honden soms een allergie en wat kun je er tegen doen?

Voedselallergieën zijn de oorzaak van ongeveer 10 procent van het krabben & jeuken door honden. In tegenstelling tot vlooien, die gemakkelijk tussen dieren kunnen worden overgedragen, is er geen gemakkelijke methode om vast te stellen of een hond een voedselallergie heeft. Ongeveer 10 procent van de voedselallergieën houdt verband met een specifieke smaak van hondenvoer, maar omdat elk voedsel een andere concentratie enzymen en eiwitten bevat, kan een voedselproef de oorzaak van een allergische reactie niet uitpluizen. In dit artikel lees je meer over allergieën bij honden.

Onderscheid tussen bacteriële en schimmelvormige huidallergie

Jeuk kan een symptoom zijn van een allergie. Het kan echter moeilijk te onderscheiden zijn van bacteriële en de schimmelvormen van huidallergie. Er bestaat een duidelijk onderscheid tussen de twee. Bacteriële huidallergie kan puisten en zweren met korstjes op het huidoppervlak verklaren, waar ze meestal ontstaan als reactie op een allergie voor pollen. Schimmelallergie heeft symptomen als haaruitval, blaasjes en korstjes en symptomen van jeuk bij plassen, hoesten, niezen en maagklachten.

Symptomen van huidproblemen

Symptomen van huidproblemen zijn onder andere haaruitval, jeuk en krabben kunnen enkele van de bovenstaande symptoomgebieden verklaren. Symptomen van haaruitval lijken soms op een hondenvoerallergie en kunnen moeilijk te onderscheiden zijn van een hondenvoerallergie, gezien de symptomen op elkaar lijken. Een hond kan af en toe aan zijn vacht of staartgebied krabben of likken en als dat gecombineerd wordt met andere symptomen zoals het kunstmatig bijten aan poten, voeten en flanken, wordt aangenomen dat het soms om een hondenallergie gaat. Dit feit in combinatie met het feit dat een jeukende huid soms voorkomen kan worden door een hond antibiotica te geven.

Parasietvorming

Soms is er sprake van parasietvorming, waardoor er een allergische reactie ontstaat. Deze parasiet beperkt zich meestal tot gebieden van de hond waar hij bij kan. Hij graaft zich in in de huid, meestal rond de basis van de nek en de staart, en voedt zich dan met het bloed van de hond. Als je hond een vlooienplaag heeft zal hij waarschijnlijk bijten op plaatsen waar hij bij kan, zoals de onderrand van de staart en de bovenpoot. Als je vermoedt dat je hond bijt op een plek waar hij niet bij kan, zoals een onderrand van zijn staart, trek dan een stukje van zijn haar terug van rond deze plek. Zoek dan naar vlooienuitwerpselen die als zwarte peper verschijnen.

Ringworm

Een gezondheidsprobleem dat verantwoordelijk kan zijn voor hondenjeuk is ringworm. Verrassend genoeg is het eerder een bacteriële infectie dan een schimmelinfectie. Veelbetekende symptomen zijn haaruitval, schurftig lijken en het ontstaan van korstige plekken op de huid van de hond als hij oefent. Dit gezondheidsprobleem is te behandelen met antibiotica en de aangetaste plek zal vaak geschoren of weggeschoren moeten worden. Behalve voor bacteriële en schimmelinfecties van de huid is de sebaceous adenitis verantwoordelijk voor een jeukende ronde uitslag die over de anus van de hond verschijnt. Tot slot zijn enkele andere oorzaken van jeuk bij honden vlooienallergie, voedingsdermatitis, bacteriële infecties en voedselallergieën.

Hulp van de dierenarts

Zoals je ziet zijn dit een paar van de meest voorkomende oorzaken van jeukende hondenhuid, maar een dierenarts zal een grondige analyse van de oorzaak van de jeuk moeten maken voor hij een diagnose kan stellen. Er zijn ook huidziekten die voortkomen uit hormonale onevenwichtigheden, parasieten, aandoeningen en zelfs stress.

Evaluatie

Als het jeuken en krabben van je hond blijft voortdurend kan je dierenarts de hond evalueren door fysieke beweging van de ledematen; door zachtjes de oren te palperen, tussen de tenen en door rond de anus melkkruid en graszaadjes van de huid te verwijderen. Uit deze onderzoeken kan een diagnose worden gesteld en een specifiek behandelingsplan worden ontwikkeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here