Veel Nederlanders zijn dol op dieren. Niet vreemd dus dat er veel mensen zijn met huisdieren. Met name honden en katten zijn geliefd in ons land. Logisch, want met deze dieren kun je knuffelen en spelen. Daarnaast komen er in menig huis cavia’s, konijnen of andere knaagdieren voor. Ook vissen zijn populair. Tegenwoordig zijn er zelfs mensen die minivarkentjes of alpaca’s als huisdier houden. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat doe je als jij kinderen hebt? Is het dan juist wel of niet verstandig om huisdieren te nemen? Wij vertellen het je in onderstaande tekst.
Kinderen zijn zelf voorstander, maar jij ook?
Heb jij kinderen? Dan is de kans groot dat zij zelf vragen om een huisdier. Zij zijn bijvoorbeeld bij vriendjes of vriendinnetjes geweest met een huisdier en willen er vervolgens zelf ook een. Hartstikke leuk natuurlijk, maar je moet hier wel goed over nadenken. Er komt namelijk heel wat meer kijken bij een huisdier dan veel mensen denken. Willen jullie een hond? Dan moet deze geregeld uitgelaten worden. En bij een cavia of konijn moet het hok wekelijks verschoond worden. Je bent er dus behoorlijk druk mee. Daarnaast kost een huisdier veel geld. Je moet namelijk allerlei dingen in huis halen, zoals voer, speelgoed en ga zo maar door. Het is in ieder geval belangrijk dat jij zelf volledig achter de komst van een huisdier staat. Is dit niet het geval? Schaf dan geen huisdier aan. Het dier verdient immers een goede behandeling en dient niet verwaarloosd te worden.
Wat doe je met huisdieren na geboorte van een kind?
Sommige mensen hebben al huisdieren voor zij aan kinderen beginnen. Geldt dit ook voor jou en is er een eerste kind op komst? Dan vraag jij je mogelijk af wat je in dat geval met jouw huisdier moet. Veel mensen denken echter niet aan de gevolgen voor een huisdier wanneer het gezin plots uitgebreid wordt met een kind. Toch is het wel handig om hier over na te denken. Zo kan een huisdier bijvoorbeeld jaloers worden op het kind. Waar de aandacht voorheen allemaal naar het dier ging, gaat het straks grotendeels naar het kind. Dit kan voor frustraties zorgen bij het huisdier, waardoor plots agressief gedrag mogelijk is. Zo kan een hond of kat jouw kind natuurlijk pijn doen door middel van bijten of krabben. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat jouw huisdier goed voorbereid is op de komst van een kind. En vergeet vooral ook jouw huisdier niet, hoe leuk het kind ook is.
Een huisdier kan goed zijn voor kinderen
Er komt veel bij kijken wanneer er ineens een huisdier in huis gehaald wordt. Weet echter dat het ook wel degelijk voordelen kan hebben voor kinderen om een dier in huis te halen. Geef jouw kind(eren) vooral de verantwoordelijkheid voor de dieren. Uiteraard blijf je zelf wel betrokken, maar laat de kinderen het meeste werk doen. Doe dit zeker wanneer zij zelf de grootste voorstanders van een huisdier waren. Maak van tevoren bijvoorbeeld duidelijke afspraken over het schoonmaken van hokken of het uitlaten en eten geven van het dier. De kinderen voelen zich zo namelijk echt verantwoordelijk voor het huisdier. Daarnaast heeft een huisdier natuurlijk ook een sociaal karakter. Kinderen kunnen namelijk een band opbouwen met het beestje en dat is goed voor hun eigen ontwikkeling.
Welk huisdier moet je kiezen?
Heb jij besloten dat er een huisdier gaat komen? Dan moet je mogelijk nog wel bedenken wat voor een dier jij aan gaat schaffen. Denk hier altijd goed over na. Is er overdag bijvoorbeeld niet vaak iemand thuis? Dan is een hond niet handig. Dit dier moet namelijk geregeld uitgelaten worden. En indien er nauwelijks iemand thuis is, wordt dit gewoon lastig. In dat geval is een kat, konijn of cavia beter. Deze dieren redden zich namelijk prima alleen. Is dit je nog te veel werk? Of wil je eerst kijken of jouw kinderen wel goed met huisdieren omgaan? Dan zijn vissen natuurlijk een goede keuze. Deze dieren hoef jij alleen dagelijks voer te geven en bovendien dien je de kom geregeld te verschonen. Verder omkijken naar deze huisdieren is niet of nauwelijks nodig.
Lees ook: 5 redenen om een huisdier te nemen