Een hond in huis nemen? Dit komt er allemaal bij kijken!

hond als huisdier

Wanneer we jou vragen een huisdier te noemen, is de kans groot dat een hond het eerste in jou opkomt. Dit dier behoort namelijk tot de populairste huisdieren in ons land. Niet gek ook, want een hond kan echt jouw maatje worden. Bovendien is een viervoeter ontzettend trouw en kun je hem van alles leren. Speel jij ook al lange tijd met het idee om een hond aan te schaffen? Zorg er dan wel voor dat je er goed over hebt nagedacht. Er zijn namelijk genoeg mensen die zich vergissen in hetgeen er allemaal komt kijken bij een hond. Wil jij goed beslagen ten ijs komen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten hier namelijk op een rijtje wat er allemaal komt kijken bij de komst van een hond in huis.

1. Richt het dier zo snel mogelijk af

Een hond kun je alles leren. Het is echter niet zo dat dit allemaal vanzelf gaat. Indien jij een puppy koopt, moet je het dier alles zelf bijbrengen. Je bent er in dat geval behoorlijk druk mee. Zo moet de hond bijvoorbeeld eerst zindelijk worden. Leer het dier zo snel mogelijk dat hij zijn behoeftes alleen buiten de deur mag doen en niet in huis. Begin daarnaast ook al snel met het bijbrengen van commando’s. Zorg ook dat je hier strak en standvastig in bent. Een hond heeft snel genoeg door wanneer jij al dan niet serieus bent. Gebruik dus altijd overtuiging. Alleen dan merk je dat een hond je snel gehoorzaamt. Lukt het niet? Overweeg dan met je hond op cursus te gaan. Dit heeft vaak een positief effect op het gedrag van het dier.

2. Zorg dat de hond een eigen plek heeft

Jij vindt het fijn om een eigen plek te hebben in huis. Zo heb jij misschien wel een favoriete plek op de bank of een eigen stoel waarin jij altijd zit. Voor een hond is het ook prettig om een eigen plek te hebben. Hier kan het dier slapen en uitrusten als dat nodig is. Koop bijvoorbeeld een kussen en leg deze in een hoek van jouw woning neer. Daarnaast is het handig om een aparte overnachtingsplek voor een hond te kopen. Je kunt het dier in een bench doen. In dat geval zit hij ’s nachts opgesloten. Je kunt ook voor een mand kiezen. Hij kan zich dan vrij bewegen. Tot slot kun jij zelfs nog overwegen een buitenhok aan te schaffen. In dit laatste geval heeft de hond echt zijn eigen plekje.

3. Schaf het juiste voer aan

Net als bij mensen is het bij honden ook belangrijk dat zij voldoende eten. Een hond eet hoofdzakelijk brokken. Hier zijn vandaag de dag allerlei verschillende soorten van. De soorten verschillen niet alleen in prijs van elkaar, maar bijvoorbeeld ook in samenstelling. Zo is het ene voer bijvoorbeeld wat fijner en meer geschikt voor jonge honden, terwijl volwassen honden vaak grote brokken voorgeschoteld krijgen. Koop daarom ook nooit lukraak voer voor jouw hond, maar laat je altijd voorlichten door bijvoorbeeld een medewerker van een dierenwinkel.

4. Wat moet je nog meer hebben?

Voer is ontzettend belangrijk voor de hond. Dit is echter niet het enige wat jij aan moet schaffen. Zo moet het beestje natuurlijk ook een voer- en waterbak hebben. En wat te denken van een riem en halsband om de hond uit te kunnen laten? Daarnaast mag speelgoed ook niet ontbreken. De meeste honden hebben behoorlijk wat energie. Zij worden moe van een flinke wandeling, maar ook van spelen. Koop bijvoorbeeld een bal en een touw en gooi deze geregeld weg. De hond haalt het speeltje telkens weer op en dat kost hem veel energie. Koop bij voorkeur meerdere speeltjes, zodat de hond wat heeft om uit te kiezen.

5. Huisdierverzekering afsluiten?

Wat veel mensen niet weten, is dat er een verzekering afgesloten kan worden voor een hond. We doelen in dit geval op een huisdierverzekering. Er zijn genoeg mensen die dit grote onzin vinden. Je betaalt maandelijks namelijk een aanzienlijke premie. Zo’n verzekering kan echter ook de nodige voordelen hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jij veel medische kosten moet maken voor jouw hond. Denk in dat geval aan een operatie of dure medicijnen. Dankzij een huisdierenverzekering wordt dit (grotendeels) vergoed door de verzekeraar. Jij draait zodoende zelf niet op voor alle kosten.

Lees ook: de beste plek om een huisdier te kopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here