Voorlezen is een kunst. Niemand, en ook geen enkel kind, houdt van verhalen die op een monotone wijze worden verteld. Het is dus belangrijk om de tekst en verhalen op een levendige en enthousiaste manier voor te lezen om je kind geïnteresseerd te houden. Maar in tegenstelling tot gewone kinderboeken 7 jaar, hebben prentenboeken ook heel wat illustraties. Hoe ga je daar mee om?
Lees interactief
Prentenboeken voorlezen hoeft niet enkel van één kant te komen. Je kan je kind in het verhaal betrekken door op een interactieve manier het verhaal voor te lezen. Bij het interactief voorlezen krijgen de kinderen een actieve rol. Zo mogen ze tijdens het verhaal vragen stellen of reageren op bepaalde situaties door hun eigen ervaringen te koppelen aan het verhaal. Dit zorgt niet alleen voor het behouden van hun interesse, maar ook dat het voorleesmoment en het verhaal meer betekenis voor hun krijgt.
Stel je kind zelf vragen
Een andere manier om je kind meer te betrekken in het voorleesmoment is door zelf vragen te stellen. Dat kan al door hen de kaft te tonen van het prentenboek en vragen waarover ze denken dat het verhaal gaat. Ook tijdens het verhaal kan je hen vragen stellen over bepaalde situaties en thema´s. Vraag hoe ze zich voelen als het hoofdpersonage geen vriendjes heeft of als hij bang is in het donker. Je kunt hier gerust over in gesprek gaan met je kind.
Bespreek de gevoelens die ze ervaren
Prentenboeken zijn erg goed voor de ontwikkeling van de sociale en emotionele vaardigheden van je kind. De verhalen gaan immers over situaties die kinderen misschien zelf ook meemaken in het dagelijks leven. Van bang zijn in het donker tot moeilijk vriendjes maken of zelfs gepest worden. Een prentenboek maakt deze situaties bespreekbaar en wekt gevoelens op bij de kinderen. Vraag hen daarom regelmatig hoe ze zich voelen bij bepaalde stukken van het verhaal. Hoe herkennen ze zichzelf er in? Of wat zouden zij doen in de plaats van het personage?
Wat kun je nog meer doen met een prentenboek?
Prentenboeken kunnen voor meer dienen dan enkel het voorleesmoment. Hier zijn enkele voorbeelden:
Laat de kinderen het verhaal naspelen of navertellen
Dit is niet alleen een goede manier om je kinderen te betrekken bij het verhaal, maar het is ook iets wat ze erg leuk vinden.
Laat de kinderen een verhaal vertellen bij een van de illustraties
De illustraties van een prentenboek kan de ideale gelegenheid zijn om je kinderen zelf het verhaal te laten vertellen. Toon ze een van de beeldende illustraties en vraag ze om zelf te vertellen waarover het gaat.
Leer je kinderen een verhaal vormen
Om je kinderen te leren hoe een verhaal opgebouwd is, kun je de pagina´s van het prentenboek kopiëren. Vervolgens is het aan de kinderen zelf om aan de hand van de tekeningen en tekst de pagina´s in de juiste volgorde te leggen.