Hebben jouw kinderen vaak ruzie? Zo los je het op!

kinderen ruzie

Ben jij ouder van meerdere kinderen? Dan is het ongetwijfeld een drukte van belang in huis. Jouw kinderen kunnen meestal wel door één deur. Toch komt het vast en zeker ook voor dat zij zo af en toe ruzie hebben. Bij sommige kinderen gebeurt dit aanzienlijk vaker dan bij andere. Hoe dit komt? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk is één kind jaloers aangelegd of misschien mag een ander graag uitdagen. Het is natuurlijk niet leuk om je kinderen te zien ruziën en dus wil jij ruzie zoveel mogelijk beperken. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hebben jouw kinderen geregeld ruzie? In deze tekst lees je hoe jij dit oplost!

Plaats het ene kind niet hoger dan de ander

Voor jou zijn je kinderen ongetwijfeld allemaal gelijk. Althans, dat denk je mogelijk na het lezen van deze eerste oplossing. Toch plaatsen veel ouders één kind soms onbewust boven de ander. Hoe dit komt? Doordat kinderen vaak langs de meetlat worden gelegd en jij ze vergelijkt met elkaar. Wanneer de één een hoog cijfer haalt op de basisschool, verwachten ouders vaak dat de ander dit ook doet. Vergelijk jouw kinderen echter nooit met elkaar. Althans, niet wanneer ze zelf in de buurt zijn. Dit zal ongetwijfeld irritaties opwekken bij één van hen, of allebei. En de kans op ruzie is hierdoor aanzienlijk groter.

Bemiddel niet meteen

Indien jij ziet dat jouw kinderen ruzie hebben met elkaar, ben je geneigd direct in te grijpen. Maar is dit echter wel verstandig? Veel ouders denken van wel, maar dat is het dus niet. Kinderen worden er alleen maar beter van wanneer zij hun onderlinge ruzie ook zelf oplossen. Natuurlijk is er wel een grens en daarom is het belangrijk altijd een oogje in het zeil te houden. Het moet immers niet al slaand en schoppend eindigen. Gebeurt dit wel? Dan is het wel raadzaam om te bemiddelen. Dit is overigens bij jongen kinderen altijd aan te raden. Zij weten namelijk niet hoe zij zelf een ruzie op moeten lossen. Kom tussenbeide en praat het uit met elkaar.

Kinderen niet van elkaar scheiden

Veel ouders zijn geneigd om ruziënde kinderen uit elkaar te trekken. Zo gebeurt het bijvoorbeeld regelmatig dat kinderen naar hun kamer gestuurd worden na een ruzie. Dit werkt inderdaad vaak als afkoeling, maar het probleem wordt er natuurlijk niet mee opgelost. Daarom is het niet goed om ze van elkaar te scheiden na een ruzie. Ga bijvoorbeeld met ze aan tafel zitten en praat met elkaar over het voorval. Door er samen over te praten, leren jouw kinderen er namelijk van. En dat is niet het geval wanneer ze van elkaar gescheiden worden. De irritatie blijft dan namelijk aanwezig, waardoor het niet lang zal duren voor de boel opnieuw escaleert.

Wijs geen schuldige aan

In sommige gevallen wordt een ruzie veroorzaakt door één van jouw kinderen. Deze probeert de ander bijvoorbeeld uit te lokken. Indien jij weet wie er begonnen is, geef je dit kind ongetwijfeld de schuld. Dit is op zich een logische gedachtegang, maar zeker niet de beste. Voor jouw kinderen is het namelijk beter wanneer je geen schuldige aanwijst. Je kunt je namelijk veel beter focussen op de oplossing. Hierdoor leer jij jouw kinderen hoe zij weer met zijn tweeën door één deur kunnen. De kans op wederom een ruzie op korte termijn wordt zodoende een stuk kleiner.

Een plan voor ruziënde kinderen

Bovenstaande punten helpen over het algemeen behoorlijk goed bij het oplossen van ruzies tussen jouw kinderen. Toch boekt niet iedere ouder hier succes mee. Dit komt mogelijk omdat jouw kinderen een kort lontje hebben en dit afreageren op een ander kind. Dit is natuurlijk vervelend, want hierdoor ruziën zijn nagenoeg dag in dag uit met elkaar. In dat geval kan het helpen om een plan op te stellen. Doe dit niet helemaal alleen, maar betrek ook vooral jouw kinderen erbij. Stel hen zelf de vraag hoe zij de omgang met elkaar kunnen verbeteren en bedenk aan de hand hiervan een plan. Je kunt ervoor kiezen om dit plan op een zichtbare plek in huis op te hangen, zodat jouw kinderen er iedere dag aan denken. Daarnaast kun je ook gaan werken met een beloning. Indien de kinderen bijvoorbeeld een aantal dagen geen ruzie hebben gemaakt, krijgen zij een verrassing. Op deze manier lukt het jou vast en zeker om het aantal ruzies in de toekomst te beperken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in