Een basisschool kiezen voor jouw kind? Hier moet je op letten!

basisschool

Volgens de Nederlandse wet zijn kinderen vanaf hun vijfde levensjaar leerplichtig. Toch zijn er veel ouders die hun kind al op hun vierde levensjaar naar de basisschool sturen. Voordat jij jouw kind naar een school stuurt, moet je er natuurlijk wel eerst eentje kiezen. In de meeste plaatsen zijn vandaag de dag meerdere basisscholen aanwezig. Dit maakt het er natuurlijk niet makkelijker op om een school uit te zoeken. Indien jij al meerdere kinderen op de basisschool hebt zitten, kies je ongetwijfeld voor dezelfde school. Is dit niet het geval? Dan kun jij ongetwijfeld wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een basisschool voor jouw kind. Daarom geven wij jou in onderstaande tekst een aantal aandachtspunten.

Welke lesmethode gebruikt de school?

Een basisschool in Nederland is niet verplicht om een vaste onderwijsmethode te volgen. Er zijn dan ook allerlei verschillende onderwijsmethoden op de Nederlandse basisscholen. Dit maakt jouw keuze er natuurlijk niet makkelijker op. Hieronder lichten we de bekendste onderwijsvormen daarom kort voor jou uit.

Klassikaal onderwijs: dit is het onderwijs zoals dat vroeger ook al gegeven wordt en zoals jij het ongetwijfeld ook hebt gehad. Je zit hier met leeftijdsgenootjes in een klas en jullie blijven het gehele jaar bij elkaar in dezelfde groep. Iedereen werkt aan hetzelfde vak en na een jaar stromen jullie (grotendeels) door naar de volgende groep.

Montessori: heb jij weleens gehoord van de door Maria Montessori ontwikkelde opvoedingsmethode? Daar is het Montessorionderwijs op gebaseerd. De zelfstandige ontwikkeling van een kind staat hierbij centraal. Kinderen hebben lang niet altijd dezelfde leeftijd en ook het niveau kan verschillen.

Dalton: deze onderwijsmethode richt zich op de zelfstandigheid van het kind. Zo kan een kind bij de Daltonmethode zijn eigen keuzes maken. Bovendien staat de vrijheid van het kind centraal. Kinderen worden uitgedaagd zichzelf te ontdekken en zodoende te leren. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen leren.

Jenaplan: Jenaplanonderwijs gaat uit van de ideeën van Peter Petersen. Volgens hem dienen leerlingen zich dienstbaar op te stellen ten opzichte van elkaar. Deze onderwijsvorm heeft geen vaste vormen. Scholen kunnen er grotendeels hun eigen invulling aan geven.

Vrije School: de levensovertuiging antroposofie vormt de belangrijkste pijler binnen de Vrije School. Het bewust worden van wat ‘het mens zijn’ betekent, staat centraal. Er wordt niet alleen gewerkt aan het ontwikkelen van kennis, maar ook aan sociale vaardigheden van het kind en creativiteit.

Wat zijn de ervaringen van anderen?

Nu jij de belangrijkste onderwijsmethoden weet, wordt het vast al een stuk makkelijker om te kiezen. Jij kunt vast al wel een aantal opties uit bovenstaande lijst filteren. Waarschijnlijk blijven er desondanks toch nog een aantal over. Om een definitieve keuze te maken, doe je er goed aan om verschillende scholen te bezoeken. Zodoende krijg je namelijk een goede indruk van de school, de onderwijsmethode en de sfeer. Laat je keuze echter niet alleen van de school zelf afhangen, maar richt je ook tot de ervaring van anderen. Mogelijk heb jij wel een familielid, kennis, buurvrouw of collega met kinderen op één van de scholen. Schroom in dat geval vooral niet om hen te vragen naar hun ervaringen met de school. Dit helpt jou ongetwijfeld bij het kiezen van een geschikte basisschool voor jouw kind.

Hoe zit het met de wachttijden?

Sommige mensen beginnen pas met het zoeken van een basisschool wanneer hun kind bijna vier jaar is. Verstandig? Nee, zeker niet. Er zijn namelijk heel wat basisscholen die een wachtlijst hebben. Zorg dat je hier tijdig naar informeert. Zo moet je jouw kind soms al een jaar of eerder opgeven voor de school wanneer je wilt dat hij straks naar deze school kan. Bang dat het niet gaat lukken om jouw kind op tijd naar de basisschool te krijgen? Schrijf jouw kind in dat geval niet in voor slechts één basisschool, maar altijd voor meerdere. Zodoende wordt de kans namelijk alleen maar groter dat jouw kind tijdig naar school kan.

Scoort de school goed bij de Onderwijsinspectie?

Basisscholen in Nederland worden geregeld aan een keuring onderworpen door de Onderwijsinspectie. Deze inspectie brengt altijd een rapport uit over de resultaten per school. Bekijk dus altijd zo’n rapport wanneer jij een basisschool voor jouw kind wilt kiezen. De Onderwijsinspectie let bij de keuring op een groot aantal zaken. Er wordt onder meer gekeken naar de kwaliteit van het onderwijs op de school, maar bijvoorbeeld ook naar de sfeer en manier van lesgeven Door zo’n rapport uitvoerig te inspecteren, weet jij goed wat je van de school kunt verwachten. Dit stelt jou vast en zeker in staat een goede basisschool voor jouw kind te kiezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here